De spierziekte die Petra Baks heeft, houdt haar niet tegen om de wereld over te reizen. Van Afrika tot Azië, ze heeft het allemaal gezien. “Soms is het een gok of alle voorzieningen die ik nodig heb er ook echt zijn.”
Al van jongs af aan heeft Petra Baks (37) een spierziekte die progressief is en dus steeds erger wordt. Waar Baks vroeger nog kon staan, zit ze inmiddels in een elektrische rolstoel.
Haar vader had dezelfde spierziekte, maar toch ging het gezin vroeger gewoon op vakantie naar Frankrijk. “We gingen altijd naar dezelfde camping, zodat we wisten waar alle voorzieningen waren en zeker wisten dat alles toegankelijk was.”
Er zijn in Nederland 2,3 miljoen mensen met een matige of ernstige fysieke beperking, aldus HandicapNL. Deze groep wil ook op vakantie, maar moet hiervoor vaak meer uitzoekwerk doen vooraf. Welke faciliteiten zijn er en zijn die voor mij ook goed bereikbaar?
Vanaf haar negentiende besloot Baks er zelf op uit te trekken, bijvoorbeeld met een vriendin of iemand die haar verzorgt. “Helemaal alleen op vakantie kan ik niet, want ik heb altijd mensen nodig die me helpen bij het wassen, douchen en aankleden.”
Maar er zijn genoeg andere opties, vindt Baks. “Groepsreizen kunnen wel leuk zijn, maar het is altijd afwachten hoe leuk de mensen zijn waarmee je op pad gaat.”
Geschikte hotels vinden
Zo bezocht Baks al vele landen, van Griekenland en Spanje, tot Mexico, Kenia en Thailand. Veel van haar vakanties boekt ze via een reisbureau Buitengewoon Reizen, dat wordt gerund door een vrouw die zelf in een rolstoel zit. “Zij weet daarom welke hotels er geschikt zijn voor mij, dat is heel handig.”
Een vakantie of tripje blijft altijd een gok, aldus Baks. “Soms informeer je vooraf of een kamer aangepast is voor een rolstoel en dan kom je aan en blijkt de wc op een verhoging te staan. Dat werkt niet als je niet kan staan.”
Dit gebeurde Baks al vaker in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals in Dubai. “De badkamerdeur kon niet volledig open omdat het toilet erachter stond. Terwijl de rest van de kamer perfect was.” Na een zoektocht van bijna een dag, werd er toch een hotel gevonden met een geschikte kamer.
Wintersporten in Oostenrijk
Baks is net terug van wintersport, iets wat ze vorig jaar voor het eerst besloot te doen. “Samen met de Vereniging Gehandicapte Wintersporters ging ik met veertig mensen met een lichamelijke beperking naar Oostenrijk. Dat was geweldig, ik word er zo blij van.”
Vorig jaar besloot ze zich voor het eerst op te geven, zonder vooraf lessen te hebben gehad. “Het was helm op, ogen dicht en gillen. Dit jaar heb ik vooraf wat lessen genomen op een borstelbaan, maar dat voelt wel minder lekker dan sneeuw.”
Baks ging met een groep van vier zitskieën onder begeleiding van een zitskieënde leraar, legt ze uit. Iedere leerling heeft 1-op-1 begeleiding van een vrijwilliger. “Ik heb weinig stabiliteit, en kan ook geen ondersteunende ski-krukjes vasthouden. Dus als je me loslaat, dan val ik meteen om.”
De vrijwilliger houdt Baks de hele week vast, maar alleen met de pink. “Zo kan ik op balans zo netjes mogelijk naar beneden.”
Naar oplossingen zoeken
Haar vrienden en familie verklaren Baks soms voor gek. Met een rolstoel in de sneeuw? Of naar Afrika zonder elektriciteit? “Maar ik zie wel wat er gebeurt. En vaak zijn mensen altijd bereid om met je mee te denken en naar oplossingen te zoeken. Waar ik ook kom in de wereld.”
Haar vakantieplezier komt neer op een combinatie van avontuurlijkheid en logisch nadenken. “Want er kan ook een heleboel wel, al is het soms best een avontuur en zijn dingen niet zo goed aangepast als thuis. Ik kies ervoor om deze moeite te doen, en het is me de energie die het me kost ook zeker waard.”
De bucketlist van Baks is oneindig lang, lacht ze. “Ik wil nog naar Australië en Nieuw-Zeeland. Of naar Zuid-Amerika, al hoor ik vaak dat het daar wat lastiger is voor rolstoelen.” Er is nog zoveel dat Baks wil doen en zien. “In mei ga ik met twee vrienden naar Japan. Ik kan wel achter de geraniums gaan zitten, maar daar word ik niet blij van.”
Heb je een beperking en twijfel je over op vakantie gaan? Tips van Petra Baks:
- Laat je niet beperking door je beperking
- Bedenk wat de minimale eisen zijn die je nodig hebt om ergens te kunnen overnachten en stap daar niet vanaf
- Kijk wat je zelf voor spullen mee kunt nemen, zoals een douchekrukje
- Is er iets niet goed geregeld op de accommodatie, geef dit aan. Veel kan opgelost worden.
- Vergeet niet te genieten, ook als het allemaal niet zo loopt als je gewend bent of zou willen