De huidige situatie heeft onze levens volledig omgegooid. Dit kan thuis voor stress en spanning zorgen. Psycholoog Shannon legt uit hoe je met die gevoelens kan omgaan en geeft tips.
Onze levens zien er al weken anders uit. Mogelijk zit je met het hele gezin thuis en probeer je werk en gezin zo goed mogelijk te combineren. Of je bent alleen thuis en mist juist gezelschap. Gevoelens van stress en spanning doen mogelijk hun intrede. Realiseer je dat wat je voelt logisch is, vertelt Shannon. “Ons dagritme is nogal aangepast, dat vraagt om aanpassingsvermogen en kost energie.”
OpenUp en Direct Research vroegen 750 werkende Nederlanders hoe ze zich voelen sinds de coronacrisis. 64 procent van de vrouwen en 56 procent van de mannen zegt last te hebben van gevoelens van angst, stress en spanning, blijkt uit het onderzoek (link toevoegen). De meest genoemde klachten zijn concentratieproblemen, gevoelens van ontevredenheid en geen zin meer hebben om dingen te doen.
Te weinig structuur
Shannon spreekt momenteel veel volwassenen die het vooral moeilijk vinden om structuur te vinden in hun dag, er zijn te weinig patronen om aan vast te houden. “Ook kinderen zijn gewend aan structuur, thuis en op school. Het feit dat ze precies weten wat er gaat komen, geeft ze rust.”
Het gebrek hieraan, kan voor onrust en stress zorgen. Als deze gevoelens de overhand krijgen en je je grens nadert, dan merk je dat vaak fysiek, vertelt Shannon. “Je lijf voelt anders, je hebt bijvoorbeeld een opgefokt gevoel of je adem zit wat hoger. Soms is het moeilijker om emoties onder controle te houden. Als je dat signaleert, dan weet je dat je een stap terug moet doen en weer de balans moet vinden.”
De juiste balans
Maar balans vinden is misschien wel juist wat momenteel zo lastig is voor iedereen. Het helpt dan om je dag te structureren. Maak een schema met tijdsplanning waarin je zowel werk als lunch en ontspanning inplant. Heb je wat oudere kinderen? Schrijf in het schema hoe laat het schoolwerk wordt gemaakt, wanneer er lunchpauze is en wanneer er speeltijd is, tipt Shannon. “En zorg dat er ook ruimte is voor iedereen om iets even alleen te doen, een spelletje of lezen.”
Vooral voor ouders is dit belangrijk. “Probeer samen met je partner een uur per dag te vinden dat je iets aan ontspanning kan doen voor jezelf. Jij vermaakt ze bijvoorbeeld tussen 17 uur en 18 uur en kookt. Je partner zorgt dat jij tussen 19 uur en 20 uur even je rust pakt als de kinderen naar bed worden gebracht. Zo houd je het langer vol.”
Inspanning en rust
Uiteindelijk draait het om een balans vinden tussen inspanning en rust. “Ik zeg altijd: in het vliegtuig zet je eerst zelf zuurstof op, voordat je de ander kan helpen. Dat geldt thuis ook, als jouw batterij leeg is, heb je geen energie voor anderen.” Maak daarbij ook helder voor jezelf wat prioriteit heeft, en wat later kan. Daar profiteer je van op de lange termijn. “In het weekend moet bijvoorbeeld het hele huis geschrobd worden, maar je kan ook het hoognodige doen en daarna even tot rust komen. Je gezondheid is belangrijker.”
Het belangrijkst is vooral om te blijven communiceren, met partner en kinderen, benadrukt Shannon. “Bespreek met elkaar waar je behoefte aan hebt. En vraag aan de kinderen wat er wel en niet goed ging die dag, en hoe jullie elkaar kunnen helpen. Kinderen willen betrokken worden, dat roept minder weerstand op. Dus je kan ze verantwoordelijk maken voor een klusje in huis en bespreken hoe dat gaat.” Vind je zo’n gesprek met je kind lastig, dan kan het helpen om met een stoplicht te werken. Voel je je groen, oranje of rood vandaag?
Vergeet ook vooral niet om wat plezier te maken, sluit Shannon af. “Ja, het is een moeilijke tijd, maar met een paar originele activiteiten kan je je gezin weer bij elkaar brengen.” Maak samen een wandeling buiten, bedenk een wedstrijd in het bos, organiseer een slaapfeestje in de woonkamer. “Vergeet niet om ook tijd te maken voor plezier en te genieten van jullie tijd samen.”
Twee adviezen om thuis na te leven:
1 Maak een tijdschema voor jezelf of voor het gezin, met daarin zowel werk en school als ontspanning. Zo creëer je structuur en overzicht, wat voor meer rust kan zorgen.
2 Blijf praten over wat iedereen nodig heeft om deze tijd goed door te komen. Bespreek wat je van elkaar verwacht en waar jij behoefte aan hebt, en zoek tijd voor ontspanning.