Bij speeddaten voor ouderen geldt: geef elkaar een kans
De speeddate-middagen van DatingOost zijn een hit. Op zondagmiddag komen zestig- en zeventigplussers naar een locatie in Oost-Nederland voor een middag vol gesprekken en wordt soms de basis gelegd van vriendschappen of relaties. “Maar sommigen komen gewoon voor de gezelligheid.”
Ervaring met dating hebben ze al vijftien jaar bij relatiebemiddelingsbureau DatingOost. Zo organiseerden ze speeddating voor mensen vanaf veertig, maar kregen ze ook regelmatig de vraag om dit voor ouderen te doen, legt matchmaker Getty Schepers uit. Nadat andere initiatiefnemers stopten met dit evenement, pakte DatingOost het op.
Het speeddaten voor ouderen begon vorig jaar in de zomer. “In de zomervakantie, want dat is de periode waarin veel mensen op vakantie gaan, de biljart- of bridgeclub is dan dicht. De eenzaamheid is dan groter.” Op zondagmiddag wordt er nu regelmatig een speeddate georganiseerd, als de winkels dicht zijn en ouderen vaak alleen thuis zitten. De middagen worden op verschillende locaties georganiseerd,
DatingOost heeft inmiddels een groot netwerk en veel locaties zijn bij ze bekend. “We kregen veel aanvragen uit de regio Ommen. Dan zoeken we wat er in de regio is, bezoeken wat locaties en opperen het idee. Mensen sturen ons soms ook tips voor locaties. We gaan wel altijd kijken, want het moet er wel leuk uit zien.”
Er zijn inmiddels 24 edities geweest en soms is er zelfs een wachtlijst, aldus Schepers. “Bij de afgelopen editie waren er zestien mannen en stonden er zeven op een wachtlijst. Soms belt iemand af, ziek of onwel. Dan schuift iemand van de wachtlijst door.”
Eenzaamheid speelt een rol in de levens van veel ouderen. Ruim de helft van alle 55-plussers in Nederland voelt zich wel eens eenzaam, blijkt uit onderzoek van het Ouderenfonds. Meer dan 500.000 mensen voelen zich zelfs ernstig eenzaam, en missen goede vrienden en gezelligheid. Eenzaamheid neemt daarbij ook toe naarmate mensen ouder worden. Zo zegt 44 procent van de 65-plussers zich eenzaam te voelen, dit stijgt naar 53 procent bij 75-plussers en 63 procent bij 85-plussers. Het gaat vaak om mensen die gescheiden zijn, of die weduwe of weduwnaar zijn.
Iedereen is welkom
Deelnemers praten tijdens een speeddatemiddag met dertien tot zestien andere deelnemers. Op een lijst wordt door middel van een ‘ja’ bijgehouden wie potentieel interessant is. “Bij twijfel ook doen, zeggen we vaak. Behalve bij het oversteken! We moedigen mensen dan aan om gewoon een middag iets te gaan doen, juist om te zien of er misschien een vriendschap zou kunnen ontstaan. En zo niet, dan is het zo, maar dan heb je het wel een kans gegeven.”
De lijsten waarop genoteerd wordt wie interessant is, worden na de middag door DatingOost nagekeken. Zeggen beiden personen ‘ja’, dan worden ze gemaild en krijgen ze elkaars telefoonnummers. “Soms krijgt iemand dus meerdere telefoonnummers bij meerdere matches. Daarna is het aan hen wanneer ze afspreken. Door de focus op Oost-Nederland, woont niemand erg ver weg.”
Soms komen mensen vaker naar de middagen, vertelt Schepers. “Dan is er een evenement in de buurt van hun woonplaats. Maar ik heb ook eens een man gehad die een uur in de auto had gezeten. Dat is toch mooi, die motivatie!” Belangrijk bij deze middagen is vooral dat iedereen welkom is. De focus ligt niet op een bepaalde groep ouderen. “Sommige bureaus richten zich op hoogopgeleide mensen. Dat doen wij niet. Plus, hoeveel mensen zijn dat in deze leeftijdsgroep?”
DatingOost vraagt deelnemers ook verder te kijken dan een diploma. “Vraag eens niet naar iemands scheiding of leeftijd, laat dat gewoon eens los. Kijk eens of iemand lief lacht, of vriendelijke ogen heeft. Luistert hij of zij goed naar je? Is iemand enthousiast over een hobby? Dat laat zoveel meer zien.”
Sommige vrouwen mopperen daar wel eens over. Zij zijn een rijke man gewend, aldus Schepers. “Maar in het oosten zitten ook veel agrariërs, maar dat spreekt niet iedereen aan. Dus ga nou gewoon eens een gesprek aan, zeggen we dan.” Een voormalig agrariër is immers niet per definitie laag opgeleid, aldus Schepers.
Meteen gecharmeerd
Jaap Broers (70) verloor zijn vrouw in 2017. Hij ontmoette via DatingOost een leuke vrouw, die ook overleed. Na een vakantie en een periode van eenzaamheid en verdriet om het verlies, sprak hij met Schepers. Hij besloot naar een speeddatemiddag te gaan. “Ik zat al binnen met wat mensen te praten en toen liep zij binnen. Ik was meteen gecharmeerd van haar. Toen we elkaar spraken, was het meteen leuk, echt perfect.”
Ze spraken binnen een week weer af. “Het was meteen dikke mik”, aldus Broers. “We spraken af om elf uur en zaten om zes uur ’s avonds nog steeds te praten. Het klikte zo geweldig.” Inmiddels is het stel veertien maanden samen en doen ze van alles samen. “We gaan veel uit, of fietsen, leuke dingen doen. Dat het zo leuk is, zorgt voor een geweldig gevoel.”
Wel of niet meedoen
Schepers ziet dat kinderen soms hun ouder aanmoedigen om mee te doen. ”Ze willen graag dat zij een partner vinden omdat het hen rust geeft.” Maar soms vinden kinderen het juist niet leuk, ziet Schepers. “Het stoort ze soms, of ze vinden het te snel na het overlijden van een partner. Mijn mening is dat mensen zelf mogen bepalen of ze meedoen. De eenzaamheid die sommige mensen ervaren, weegt zwaarder dan een kind dat niet blij is met het datingleven van een ouder.”
Na een middag komen er altijd veel reacties. “Mensen hebben een mooie middag, ook als er niets leuks voor ze bij zit. Je bent onder de mensen, maakt contact. Kijken wat er nog los rondloopt. Het gevoel dat je nog een beetje in trek bent, dat vindt iedereen leuk.” Ook kent Schepers inmiddels flink wat mensen die een relatie hebben na aan een middag te hebben meegedaan. “Het is altijd leuk om te zien hoe gelukkig deze mensen weer zijn.”